Skip to content

Heb je een contract met de zorgverzekeraars?

Voor fysiotherapie heb ik bewust gekozen geen contracten af te sluiten. Je krijgt eens per maand een rekening die je zelf bij je zorgverzekeraar indient en krijgt dan een groot deel vergoed.

Met de lichaamsgerichte therapie/ ontspanningstherapie sta ik in de zorggids, onder het kopje lichaamsgerichte/ psychosociale zorg. Dat valt onder complementaire/ alternatieve zorg. De meeste verzekeraars erkennen de beroepsvereniging NVPA  waar ik lid van ben en dat betekent dat je een groot deel van de behandeling vergoed krijgt. Dit hangt uiteraard af van jouw gekozen verzekering en pakket. Deze kosten vallen buiten je eigen risico.

Hier kun je zien hoe de vergoedingen zullen zijn. 

Als mijn kind naar de praktijk komt, mag ik dan mee naar binnen?

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan één van de ouders bij de intake zijn. Daarna zal het kind altijd alleen met mij zijn tijdens de behandelingen.

Bij jonge kinderen zal ik de laatste 10 minuten van de behandeltijd vragen om als ouder erbij te zijn zodat we samen de oefeningen kunnen doornemen of vragen beantwoorden.

Geef je informatie door aan derden? Bijvoorbeeld huisarts of werkgever?

Nee, dat geef ik nooit tenzij ik toestemming heb van jou. Nooit zonder overleg. Als we stoppen met de behandelingen vraag ik ook of je wilt dat ik een verslag naar de huisarts zal sturen mbt de behandelingen en het resultaat.

Wanneer kan ik het beste bellen voor meer informatie of voor het maken of verzetten van een afspraak?

Bellen komt het beste uit tussen 10:30 en 11:00 uur. Als je op een ander tijdstip belt is het ook goed, als ik dan de telefoon opneem zal ik overleggen wanneer ik jou terug kan bellen, zodat ik de tijd heb om je vraag rustig te beantwoorden. Het kan ook zijn dat je het antwoordapparaat dan hoort omdat ik op dat moment niet gestoord kan worden.
Mailen is vaak het handigst, je krijgt vrijwel altijd dezelfde dag antwoord op je vraag. Dat kan naar contact@ontspanningstherapie-nuenen.nl

Wat moet ik de eerste keer meenemen?

Zorgpas, IBAN nummer en evt. een verwijzing van de huisarts of specialist. Je bent ook welkom zonder verwijzing.

Moet ik me melden als ik op de afspraak kom?

Nee dat hoeft niet. Ik weet dat je komt. Het is niet prettig om gestoord te worden als ik met iemand bezig ben. Je kunt plaats nemen op het bankje in de wachtkamer. Daar haal ik je op. Welkom!

Geef je ook groepslessen?

Ja, ik geef les aan kleine groepjes: ontspanningstherapie, mindfulness of verschillende thema’s. In overleg kunnen we kijken naar de verschillende mogelijkheden:

  • zelf met een groepje aanmelden,  5-6 personen.
  • een samengestelde groep van individuen, uit de praktijk.

Wat zijn de openingstijden van uw praktijk?

In principe tussen 9 en 18 uur, m.u.v. dinsdag de hele dag en vrijdagmiddag, dan is de praktijk gesloten. Met groepen werk ik ook ‘s avonds.

Hoe zijn de betalingsmogelijkheden?

Vrijwel alle cliënten betalen per automatische incasso, wat mijn voorkeur heeft. Contante betaling kan ook. De factuur krijg je per mail toegestuurd.

MBTI: individueel of in groepje

Dat kan allebei. Je kunt zelf een groepje samenstellen of met  je team aanmelden, dan kan dat evt ook op locatie. Je kunt je ook individueel aanmelden. Neem contact op over de kosten en mogelijkheden.

Is het zweverig?

Vaak zijn mensen daar benieuwd naar. Ik denk dat dat niet zo is. Vanuit de (lichamelijke) klacht gaan we de oorzaak onderzoeken en kijken hoe je er van af kunt komen of er beter mee om kunt gaan. Lichaamsbewustwording en het verkrijgen van inzichten zijn belangrijk.

(Eén van de oefeningen kan gericht zijn op het “aarden”. Je blijft letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond.)

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dat hangt af van de klacht en de situatie per persoon. Ik probeer het traject zo kort mogelijk te houden, in overleg met de cliënt, rekening houdend met de hulpvraag en de haalbaarheid qua kosten. Als het traject langer wordt gaat de intensiteit meestal ook omlaag. Het doel is de zelfredzaamheid te vergroten. Je krijgt opdrachten en oefeningen mee naar huis. Bereidheid om zelf te investeren vergroot de kans op een goed resultaat.

Hoe zit het met het eigen risico?

Fysiotherapie:

Bij de basisverzekering is sprake van een eigen risico. Dat houdt in dat je bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen het eerste deel dat je jaarlijks declareert (het eigen risico bedrag) zelf moet betalen. Als je aanvullende verzekerd bent voor fysiotherapie kan het zijn dat je die kosten ook verzekerd hebt. Het hangt van de gekozen zorgverzekeraar en aanvullende zorgverzekering af welke fysiotherapie kosten en behandelingen binnen de dekking van de aanvullende verzekering vallen. Dit kun je vinden bij de voorwaarden van de zorgverzekeraar.

Lichaamsgerichte therapie NVPA/RBCZ:

Dit valt buiten het eigen risico. Dit zit in het aanvullend pakket onder complementaire (psychosociale/lichaamsgerichte) zorg. Afhankelijk van jouw verzekering en jouw pakket zul je een gehele of gedeeltelijke vergoeding krijgen van je verzekering. Op deze link vind je een overzicht: http://www.nvpa.org/zorgverzekeraars.html

Ik zie twee soorten behandelingen op de site? Wat is het verschil?

Ik ben fysiotherapeut en heb daarna veel scholing gedaan met betrekking tot de invloed van spanning en ontspanning. Je kunt bij mij met name terecht met psychosomatische klachten.

Als het onder de noemer fysiotherapie valt, dan hebben we 30 minuten per afspraak.

Bij uitgebreidere, langdurige klachten bied ik ook psychosomatische/ lichaamsgerichte therapie aan, vanuit het aanvullend pakket (complementaire zorg) en dan hebben we 45 minuten per behandeling. De extra tijd is vaak prettig zodat er meer tijd is de klachten te onderzoeken, te leren voelen, ontspanningsoefeningen te leren, een massage en/of een inzichtgevende oefening of bijvoorbeeld door gesprekken.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, die heb je niet nodig.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen bij je komen?

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hier terecht met spanningsklachten als slaapproblemen, piekeren, buikpijn, en hoofdpijn. Bij vragen hierover kun je altijd met mij overleggen.

Met wat voor soort klachten kan ik bij jou terecht?

Spanningsklachten privé of op het werk.

Klachten zoals hyperventilatie, spanningsklachten, angsten, onrust, slaapproblemen, niet (meer) kunnen ontspannen, hoofdpijn en klachten die hier aan verwant zijn. Als je niet zeker weet of je met jouw klacht bij mij terecht kan, neem dan gerust contact met me op!

Zie ook ‘voor wie?’

Back To Top