Skip to content

Laten we samen zijn

Lieve mensen,

Mijn eindejaarsbrief komt dit jaar vroeger dan anders. Het is geen brief die om een bepaalde datum vraagt maar om een juist moment.

Het afgelopen weekend heeft me echt geïnspireerd. Samen met 230 mede-alumni heb ik deelgenomen aan een reünie van het middelbare schoolkoor. We verzorgden een concert in een kerk die tot de nok toe gevuld was. Het koor, al 50 jaar onder leiding van dezelfde dirigent, bracht dezelfde liederen ten gehore, net als vroeger. De samenzang, de verbinding met mensen die bekend en onbekend voor me waren; ik was er diep door geraakt. Onze dirigent gaf deze liederen als het ware door. Gedurende drie jaar maakte ik deel uit van dit koor, en net zoals bij anderen, ken ik alle liederen nog steeds uit mijn hoofd, zelfs zoveel jaar later.

Het voelde ook als een pelgrimage. Eeuwenlang lopen mensen hetzelfde pad naar een bestemming. Wij zongen dezelfde liederen en wat was onze ‘bestemming’? Verbinding door samenzang. Met plezier, vol overgave, vol liefde, vol dankbaarheid met en voor elkaar. Vooral het lied van vrede raakte me diep. Zo diep dat ik op dat moment even vergat te zingen, ik werd er letterlijk stil van. Al 50 jaar wordt het lied ‘Jerusalem’ door dit koor gezongen en nog steeds, misschien wel meer dan ooit, heeft dit lied een boodschap.

Samen zongen we voor vrede, voor waar dan ook ter wereld. Samen zingen verbindt mensen, ieder individu droeg daar met zijn/haar stem aan bij. Ook de drum, de dwarsfluit en de meerstemmigheid maakte dat het vooral ook vrolijk was. Dit voelden we allemaal. Helpt het om over vrede te zingen? Voor mij wel. Iedereen die vrede verspreidt helpt eraan mee om vertrouwen te hebben in de dag van vandaag en in de toekomst. Het zorgt voor verbinding, die bijdraagt aan meer vrede in onszelf en voor de ander. Laten we samen zingen, huppelen, dansen, huilen, lachen, of stil vallen. Laten we samen vrede zijn.

Mijn wens is er zo samen een mooiere wereld van te maken.
Ik wens je een ontspannen, liefdevol en gezond 2024.

Warme groet, en graag tot ziens!
Gertild

Back To Top