Skip to content

Waar liefde is, is leven

Het leven brengt ons hoogte- en dieptepunten. Als we terugblikken op 2019 kennen we die allemaal in meer of mindere mate.

Wat doen deze gebeurtenissen met je?
Om bij de hoogtepunten te beginnen: die brengen gevoel van geluk, liefde, blijdschap of dankbaarheid. In deze periodes van hoogtepunten heb je geen tijd om je zorgen te maken en is het rustiger in je hoofd. Je laat je hart en gevoel stromen. Bij de dieptepunten kun je pijn (ook fysiek), innerlijke onrust, verdriet of misschien boosheid ervaren. Je hoofd is dan meestal veel drukker. Maar ook een verbinding met anderen kan dan juist heel voelbaar zijn. Het lichaam reageert altijd op je mentale welzijn. Klachten kunnen opnieuw opspelen of nieuwe klachten ontstaan.

Hoe ga je om met al die gevoelens en lijfelijke reacties? Wat hebben we nodig?
Elkaar! Samen delen helpt. Zeker als de ander niet oordeelt, niet invult en goed kan luisteren.

Daarnaast helpt bewegen, het liefst in de natuur. Fysieke inspanning zet herstel in gang en geeft afleiding, zet processen van heling en verwerking in beweging. Herstel is belangrijk. Alleen jij weet wat op dat moment het beste voor je is. De zelfzorg kan bestaan uit een gezondere leefstijl, ontspannen of mediteren, nieuwe dingen leren of bewegen. Iedereen kan jou adviezen geven, maar vaak hoor je dan wat men zelf fijn zou vinden of wat bij hun zelf helpt als zij in die situatie verkeren. Onderzoek bij jezelf wat jij nodig hebt en zoek daar hulp bij waar nodig.

Je hoeft het niet alleen te doen, maar wel zelf.

Waar liefde is, is leven.
Ik wens je voor 2020 veel wijsheid, ontspanning, plezier en bovenal een goede gezondheid toe!

Warme groet,
Gertild

Back To Top