Skip to content

Artikel Elsevier

Super leuk dat ik geïnterviewd werd voor dit artikel in de Elsevier.
De ervaring van Anne en Chantal uit mijn praktijk Ontspanningstherapie Nuenen maakt het compleet.

Compleet artikel lezen als PDF klik HIER 

Steeds meer mensen klagen dat ze het te druk hebben. Werk, kinderen, bejaarde ouders en vrienden slokken al hun tijd op. Ze hebben het gevoel enorm tekort te schieten. Nergens voor nodig. Want een druk leven leiden én ervan genieten kan.

U kent het wel: een vriend belt op het laatste moment een eet­afspraak af. Jammer? Stiekem zijn veel mensen er blij om, want dat betekent onverwacht een avondje thuis op de bank met de benen omhoog.

Vraag een willekeurig iemand hoe het gaat en het antwoord luidt steevast: ‘Druk!’ De hele wereld lijkt last te hebben van een chronisch gebrek aan tijd. Nu is drukte vandaag de dag ook een beetje een statussymbool: wie zegt dat hij het ‘druk’ heeft, laat op die manier zien dat hij succesvol is.

Maar vaak is de onderliggende boodschap ook ’te druk’. Met werk, de zorg voor de kinderen, hulpbehoevende ouders, het huishouden en niet te vergeten alle sociale ‘verplichtingen’. Alleen het woord al geeft aan dat ‘gezellig’ eten met vrienden door ­velen wordt gezien als iets wat ze óók nog moeten doen.

Het is voor veel mensen een worsteling om hun drukke leven in goede banen te leiden. Ze hebben het gevoel dat ze ‘overlopen worden’, ‘worden geleefd’, ‘continu achter de feiten aanhollen’. Als drukte van tijdelijke aard is – iemand heeft een groot project op het werk of is zijn huis aan het verbouwen –   dan is dat overkomelijk. Er is immers een eindpunt in zicht. Met een beetje stress is ook niets mis. Het zet aan tot presteren.

Maar wie langdurig aan stress wordt blootgesteld, loopt het risico emotioneel uitgeput te raken: een burn­-out. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2013 blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zich permanent opgejaagd voelt. ‘Dat is veel,’ zegt Jos de Haan (55), hoofd van de onderzoeksgroep tijdsbesteding van het SCP. Het is ook een verdubbeling ten opzichte van 2006.

Al die drukte leidt ertoe dat steeds meer mensen op de werkvloer uitvallen door stress, constateerde verzuimbegeleider ­ArboNed begin dit jaar. Stressklachten vormen inmiddels de belangrijkste verzuimoorzaak, vooral bij 25- tot 34-jarigen.

Veel mensen beginnen de dag al gehaast. Terwijl ze snel ontbijten, beantwoorden ze  al de eerste mails en WhatsApp-berichten. Intussen lezen ze met een half oog de krant en bedenken ze wat er ’s avonds gegeten moet worden. Dan gooien ze er nog gauw een was in, jagen ze de kinderen naar school en zichzelf naar hun werk. ’s Avonds voltrekt zich iets soortgelijks.

‘We draven maar door,’ zegt Gertild den Boer-Winter (51), die een ontspanningstherapiepraktijk in Nuenen heeft. In haar spreek­kamer ziet ze mensen die fysiek en mentaal overbelast zijn. Klachten variëren van hyperventileren, het koud hebben en hoofdpijn tot geprikkeld zijn, piekeren, slecht slapen en hartkloppingen. Veel mensen zijn verslaafd aan het druk-zijn, merkt Den Boer.

‘Ze hebben het gevoel niet meer te kunnen stoppen. En ze dúrven ook niet meer te stoppen: pas als je gaat zitten, voel je namelijk hoe moe je bent.’ Verstand op nul en doorgaan dus.

Back To Top